[...] β-karoten i likopen. Spożywanie produktów bogatych w likopen, a do nich należą pomidory działa ochronnie przed takimi nowotworami jak np. rak prostaty, piersi. Likopen obniża ryzyko zawału mięśnia sercowego, wystąpienia choroby wieńcowej, a także zapobiega rozwojowi miażdżycy. A jeśli to nie przemawia – to jaki wpływ 15g ketchupu czy 50g [...]
[...] dużo błonnika oraz wolno wchłaniane cukry. Najlepsze są górskie, gdyż są najmniej przetworzone. Błonnik jest niezbędny dla prawidłowego przebiegu pracy jelit. Dodatkowo obniża poziom złej frakcji cholesterolu LDL przez wiązanie go w jelitach i wydalanie z kałem. Dodatkowo błonnik wiąże dużo wody po dotarciu do jelit, jego objętość wzrasta [...]
[...] głodowaniem, chorobami gorączkowymi, urazami ciała i nadmierną generacją wolnych rodników tlenowych. HMß ogranicza rozpad białek ustrojowych, nasila spalanie tłuszczów, obniża poziom cholesterolu i wspomaga układ odpornościowy. Zapotrzebowanie na HMß wzrasta wykładniczo w warunkach wzmożonej aktywności fizycznej - jego suplementacja prowadzi [...]
[...] może podnosić poziom glukozy i insuliny u zażywających doustne tabletki antykoncepcyjne. 21.Cukier może przyczyniać się do powstawania osteoporozy. 22.Cukier może obniżać twoją wrażliwość na insulinę dopuszczając do jej nienormalnie wysokiego poziomu w organizmie i w ten sposób spowodować ostatecznie cukrzycę. 23.Cukier może obniżać [...]
[...] troche cwiczymy. po dwoch tygodniach jestesmy przestawieni. -- -- -- (E) DRZEMKI za***iście ważna sprawa! udwodniono że 30 minutowe regularne drzemki w ciągu dnia ZNACZĄCO obniżają poziom kortyzolu!! - patrz pkt (C) - nie bede tutaj podawał statystycznie o ile procent obniżają, bo wszyscy wiemy że statystyka klamie. ważna jest tutaj dlugość [...]
[...] kcal i mężczyzn 2750 kcal. Obserwowane ograniczenie codziennej aktywności fizycznej i dominujący siedzący tryb życia powodują zmniejszanie masy mięśniowej, co w konsekwencji obniża nie tylko wydatek energetyczny związany bezpośrednio z aktywnością fizyczną; maleje również wydatek energii na podstawową przemianę materii. Uwzględniając to, w celu [...]
[...] trawienie i obniyżyć cholestrol powinno się spożywać przynajmniej 2 łyżki stołowe dla dorosłych lub 1 dla dzieci poniżej 12 lat -Linozy lub Nopaliny co poprawia trawienie i obniża cholestrol -posiada sporo naturalnago błonnika) Ziarno, pestki, orzechy Płatki owsiane, kasza jaglana i ryż należą do Twoich sprzymierzeńców. Jedz je pięć razy w [...]
[...] usprawnia przepływ impulsów ornityna - duże dawki stymulują wydzielanie hormonu wzrostu, usprawnia i przyspiesza pracę wątroby tauryna - wpływa na wzrost masy mięśniowej, obniża ciśnienie krwi, poprawia tolerancję leków, działa korzystnie na centralny układ nerwowy. WęGLOWODANY Jedna z trzech podstawowych, obok białka i tłuszczów grup [...]
[...] tłuszczu. przekąska potrafi zregenerować fizyczną i intelektualną energię zawsze wtedy, kiedy tego potrzebujesz i podjadanie tak naprawdę pomaga w kontrolowaniu wagi, gdy obniża apetyt. Oczywiście nie każde podjadanie jest korzystne. Przekąski mogą zwiększyć ilość niechcianego tłuszczu i kalorii w diecie, zwłaszcza jeśli są to zwykłe [...]
[...] prowadzące do rozwoju tego schorzenia. Kofeina a choroba Parkinsona Na podstawie 10 letnich badań dowiedziono, że picie codziennie 3 filiżanek kawy lub herbaty na dobę obniża ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona o 22% (w przypadku kawy) i 28% (w przypadku herbaty) – aczkolwiek mechanizm działania nie jest jeszcze poznany. Co więcej [...]
[...] Pomaga w koncentracji. Wbrew mylącej nazwie Gotu Kola: nie ma nic wspólnego z Coca-Colą, ani nie zawiera kofeiny. (Uwaga: Zbyt duża dawka nie pomaga w pracy umysłowej: obniża ciśnienie krwi i wywołuje senność). Cholina: Cholina jest używana do syntezy acetylocholiny - neuroprzekaźnika potrzebnego do efektywnego działania pamięci. Cukier: [...]
[...] okażą się sprytniejsi. Sportowcy niezwykle szybko zauważyli, iż podany iniekcyjnie hormon wzrostu wzmacnia kości i ścięgna, powoduje przyrost masy i siły mięśniowej oraz obniża ilość tkanki tłuszczowej, co pozwala na zwiększenie mocy fizycznej organizmu zarówno w warunkach długotrwałej pracy tlenowej jak podczas wysiłków anaerobowych. [...]
[...] łatwiej przyswajalna przez organizm. Płyny Dostarczanie odpowiedniej ilości płynów jest podstawą dla uzyskania optymalnego efektu treningu wytrzymałościowego. Odwodnienie obniża wytrzymałość i zmniejsza siłę zawodnika. Przy wysokiej temperaturze otoczenia, podczas przedłużonego treningu, utrata płynów w postaci potu może sięgać 2l/godz. [...]
[...] r. z pewną ostrożnością stosowano fenforminę. W lutym 2001 r. Europejska Agencja ds. Leków zarejestrowała metforminę. Metformina wpływa korzystnie na glikemię (w monoterapii obniża stężenie HbA1c o 1,0‑2,0%, nie powodując hipoglikemii), na masę ciała (zmienia kompozycję ciała u osób z czynnikami ryzyka cukrzycy typu 2, redukując głównie tkankę [...]
[...] są badania potwierdzające skuteczność i racjonalność Metody. Badania Profesora Roberta Hevre dyrektora instytutu żywienia i żywności wykazały, że stosowanie Metody obniża poziom glikemii (cukru), cholesterolu i triglicerydów. Również Profesor Jean Dumesil -kardiolog z instytutu serca Uniwersytetu Laval St Foye Quibec, którego przedmowa [...]
[...] łatwiej przyswajalna przez organizm. Płyny Dostarczanie odpowiedniej ilości płynów jest podstawą dla uzyskania optymalnego efektu treningu wytrzymałościowego. Odwodnienie obniża wytrzymałość i zmniejsza siłę zawodnika. Przy wysokiej temperaturze otoczenia, podczas przedłużonego treningu, utrata płynów w postaci potu może sięgać 2l/godz. [...]
[...] potasu oraz zawierają żelazo. Czosnek Czosnek jako lek znany jest od dawna. Wiadomo, że posiada on właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Czosnek może również obniżać krzepliwość krwi. Właściwości lecznicze rośliny wiążą się z występowaniem w jej składzie związków siarki. Nadają one czosnkowi specyficzny zapach. Związki te powodują [...]
[...] łatwiej przyswajalna przez organizm. Płyny Dostarczanie odpowiedniej ilości płynów jest podstawą dla uzyskania optymalnego efektu treningu wytrzymałościowego. Odwodnienie obniża wytrzymałość i zmniejsza siłę zawodnika. Przy wysokiej temperaturze otoczenia, podczas przedłużonego treningu, utrata płynów w postaci potu może sięgać 2 l/godz. [...]
[...] opisałem w zeszłym miesiącu. Z insuliną to totalne nieporozumienie! Pewnie stąd, że w literaturze fachowej czynnikiem insulinopodobnym nazywa się każdą substancję, która obniża poziom cukru we krwi. Insulina oprócz tego, że zmniejsza poziom cukru (glukozy), to jeszcze silnie stymuluje anabolizm białek. Jednak, nie każdy mimetyk (naśladowca) [...]